06 - 820 589 80

janneke@eigenwijzewerken.nl

De allerbeste formule versie 2.0

In een eerdere blogpost schreef ik over de elementen die gedrag bepalen. Mede aan de hand daarvan ben ik mezelf en anderen beter gaan begrijpen. Ontzettend handig op zowel zakelijk als persoonlijk vlak. Waarom doe ik de dingen die ik doe? Waar krijg ik energie van? Welke werkzaamheden kan ik beter aan me voorbij laten gaan? En waarom reageer ik op de ene persoon of taak zus en op de ander zo?

Jarenlang waren dit de elementen die ik kende in de formule van gedrag:

P (persoonlijkheid), K&E (kennis en ervaring), O (omgeving) en E (energie)

Ik kon er prima mee uit de voeten. Even geleden kwam ik echter tot de ontdekking dat er nog een element mist. Ik woonde een gastcollege bij over Verandermanagement op Nijenrode. De docente, Lizette Cohen, stelde de vraag: “Wat bepaalt gedrag?”.

“Ha! Die ken ik!”, dacht ik, meteen die ‘allerbeste formule ooit’ in gedachten. We noemden in de zaal een voor een de zaken op die ik kende, soms met andere woorden, maar in essentie hetzelfde: opleiding, werkervaring, karakter, situatie, organisatie, gezondheid, achtergrond, cultuur, normen en waarden, levenservaring, enzovoort.

Lizette plaatste ze in drie kolommen. Er stond geen categorienaam boven die kolommen, maar die mochten we aan het einde raden. En wat bleek: de elementen uit ‘mijn’ formule kwamen allemaal voor in de eerste twee kolommen.

De elementen uit de derde kolom kende mijn formule niet!

Dit bleken de kolommen te zijn:

Verleden – Heden – Toekomst

In de ‘Toekomst’-kolom stonden zaken als: doelen, dromen, ambitie en drijfveren. En ja! Hoe waar! (Zie je mij al zitten met een Eureka-momentje?)

Er schoten me meteen een aantal voorbeelden te binnen. Ik, met mijnzelfde persoonlijkheid, kennis & ervaring, binnen dezelfde omgeving met dezelfde hoeveelheid energie, vertoon daadwerkelijk ander gedrag wanneer ik een concreet doel in mijn hoofd heb, dan wanneer ik dat niet heb. Dan ga ik net iets langer door, probeer toch nog een omweg of ga ergens dwars doorheen, terwijl ik dat met mijn conflict mijdende karakter zónder doel toch mooi zou laten.

Beslissingen neem ik ook een stuk makkelijker wanneer ik iets concreets voor ogen heb. Mijn procesmatige en rationele instelling maakt dat ik normaal gesproken volgens een soort van beslisboom werk. En zo’n beslisboom is er niet voor alle opties in het leven. Er zijn te veel mogelijkheden, of de een is net niet feitelijk en gedetailleerd genoeg beschreven om goed af te wegen tegen een alternatief. Nou, dan loop ik – wanneer ik geen doel heb –vast. Dan maak ik iets niet af, zet het niet door. Heb ik wel een bepaalde ambitie, dan spring ik – hop – zo over zo’n grijs gebied heen.

(Nou ja, ogenschijnlijk dan he, ondertussen zweet ik peentjes. Maar he, ik heb het toch maar mooi gedaan.)

Het element Drijfveren zou je ook tot iemands Persoonlijkheid kunnen rekenen (ik zei al: het is geen exacte formule). Ik leerde tijdens een teamsessie aan de hand van een drijfverenanalyse echter zoveel over mezelf en anderen, en kon daar nog zoveel meer mee verklaren dan ik aan de hand van de eerste versie van mijn formule kon, dat ik hem toch ga toevoegen. Samen met doelen, dromen en ambities dus.

Het gaat over waar je heen wilt, wat je nastreeft.

Uit mijn analyse (ik deed zowel de Profile Dynamics als de Management Drives -test) bleek bijvoorbeeld dat ik het belangrijk vind ergens iets van te leren, kennis te vergaren en zaken te doorgronden. Daarbij verlies ik het behalen van resultaat sneller uit het oog dan meer doelgerichte collega’s. Die wat mij betreft vaak sneller in actie komen dan volgens mij handig is (want he, weten we al wel goed welke kant we op moeten en hebben­­ we het echte probleem al wel goed doorgrond?). Ik word ook enthousiaster van een project waarvan ik kan leren. Raak er meer door gemotiveerd (en vertoon dus ander gedrag) dan wanneer het 'meer van hetzelfde' is.

Het is maar een van de voorbeelden waarin je van elkaar kunt verschillen in drijfveren, in wat je nastreeft en hoe dat je gedrag en dus de samenwerking mede bepaalt.

Daarmee wordt ‘De allerbeste formule die ik ook leerde - versie 2.0" dus:


G = P + K&E + O + E + D


Gedrag wordt bepaald door Persoonlijkheid, Kennis&Ervaring, Omgeving, Energiepeil én door Doelen (/Dromen/Drijfveren).

Heb je er niet iets aan voor jezelf, dan is het op z’n minst handig om te weten hoe de mensen waarmee je samenwerkt in elkaar steken. Wat is een ieders belang bijvoorbeeld bij het project dat je samen doet? Wat wil elk individu daarbinnen er mee bereiken, wat drijft en motiveert hem of haar? Het zou zo maar eens iemands betrokkenheid of de afwezigheid daarvan kunnen verklaren.


WIL JE WETEN HOE JE DEZE KENNIS KUNT TOEPASSEN IN JOUW ORGANISATIE?

Wil je weten hoe je mede aan de hand van het begrijpen van menselijk gedrag bijvoorbeeld een project kunt vlot trekken? Hoe je de missie en visie kunt laten leven? Of loop je persoonlijk aan tegen zaken waar je geen vat op krijgt?

Neem contact met me op voor een kennismakingsgesprek: ik luister graag naar waar je tegen aan loopt of waar je juist meer van zou willen en welke doelen je nastreeft. Ik denk graag met je mee hoe dat te bereiken.