06 - 820 589 80

janneke@eigenwijzewerken.nl

Meten is niet altijd weten

Door de projecten die ik heb gedaan en werkzaamheden die ik uitvoer, heb ik de volgende zin – in verschillende uitvoeringen, maar met dezelfde strekking – nogal eens voorbij horen komen: “Want ja, meten is weten.” Meestal bedoeld om mij een bepaald rapport of analyse te laten maken.

Ik ben het echter niet eens met die uitspraak. Althans, niet onvoorwaardelijk.

Lees verder

De allerbeste formule versie 2.0

In een eerdere blogpost schreef ik over de elementen die gedrag bepalen. Mede aan de hand daarvan ben ik mezelf en anderen beter gaan begrijpen. Aan het einde van die blogpost schreef ik: "Later kwam ik er achter dat de formule niet compleet is." Daarover meer in deze blogpost.

Lees verder

De allerbeste formule die ik ooit leerde

Tijdens mijn school- en studietijd heb ik menig formule voorbij zien komen. Van de redelijk eenvoudige stelling van Pythagoras, de algemene gaswet en de wet van Boyle tot en met formules om constructies door te rekenen en andere waarvan ik nu niets meer weet, maar wel ooit een tentamen mee heb gehaald.

De formules die ik in die tijd leerde ‘klopten’ allemaal, in die zin: er was maar een goed antwoord. En als je maar lang genoeg door puzzelde, kwam je tot het juiste antwoord. Op zich spreken dat soort formules me ook aan. Ik hou er niet van als het niet klopt.

Toch is de formule waar ik het hier over wil hebben, de meest niet-exacte formule ooit.

Lees verder